AMUSE-BOUCHE


ZNACZENIE: Wym. [amjuz-busz], akcent na ‚u’; drobna przekąska podawana dla rozbudzenia apetytu.


UŻYCIE: Amuse-bouche powinno być małe: na jeden, dwa, a maksymalnie trzy kęsy. Od „zwykłych” przystawek różni się też tym, że to nie gość wybiera je z menu, ale są one poczęstunkiem proponowanym przez szefa kuchni, jednakowym dla wszystkich zgromadzonych przy stole. Amuse-bouche powinno zostać podane zaraz po złożeniu zamówienia. Także amuse-gueule.


PRZYKŁAD: Amuse-bouche wyglądało wyjątkowo smakowicie, bez spróbowania nie była jednak w stanie zgadnąć z czego zostało przyrządzone.


ETYMOLOGIA: fr. amuser – cieszyć + bouche – usta.

Jeden komentarz na temat “AMUSE-BOUCHE”

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.