Raz jeszcze kir – na zdrowie!
ZNACZENIE: Wymawiane „kir ruajal”; koktajl alkoholowy przyrządzany z szampana i creme de cassis (likier z czarnej porzeczki), podawany jako aperitif.
UŻYCIE: Kir royale jest elegantszą wersją „zwykłego” kira, do którego zamiast szampana używa się białego wytrawnego wina. Receptury na przyrządzenie kir royale są różne: raz podawane są proporcje 1/10 likieru do 9/10 szampana, kiedy indziej zmieniają się one na 1/3 do 2/3 – warto popróbować i wybrać miksturę najbardziej przemawiającą do smaku. W zależności od oczekiwanego rezultatu, można najpierw wlać likier, następnie dodać szampana – wówczas drink nabierze jednorodnego koloru lub mieszanie wykonać w kolejności odwrotnej, uzyskując napój, którego kolor zmienia intensywność. Mimo że tradycyjny kir mieszany jest z sokiem z czarnej porzeczki, we Francji kelner może nam zaproponować także likier jeżynowy (creme de mure) lub brzoskwiniowy (creme de peche).
PRZYKŁAD: Dziś piątek – kir royale zaserwujmy na dobry weekendu początek!
ETYMOLOGIA: Nazwa kir pochodzi od nazwiska mera Dijon (Francja), Felixa Kira, rządzącego gminą od końca II Wojny Światowej, aż do śmierci w 1968 r. Zasłużył się on spopularyzowaniem dotąd lokalnego drinka nazywanego blanc-cassis, tym samym znaczenie zwiększając przychody regionu. Kir najwidoczniej służył zdrowiu pana Kira – przeżył on 92 lata, co nie powinno dziwić, mając na uwadze, że porzeczki zawierają siedmiokrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze.