ZNACZENIE: Związek chemiczny, sól lub ester kwasu benzoesowego. Benzoesany stosowane są jako środki konserwujące żywność lub jako półprodukty w przemyśle farmaceutycznym i perfumeryjnym.
UŻYCIE: Najczęściej stosowanymi w przemyśle spożywczym benzoesanami są benzoesany sodu (E211), potasu (E212) i wapnia (E213). Mimo że są one dopuszczone do użycia, to jednak nie są do końca zdrowe. Przykładowo E211 działa drażniąco na śluzówkę żołądka, a połączony z wit. C (E300) przekształca się w rakotwórczy benzen. Warto dokładnie czytać etykiety zwłaszcza na napojach gazowanych, które często łączą te dwa składniki.
PRZYKŁAD: Nie mogąc poradzić sobie z pokusą kupienia obiadu w proszku, szybko przypominam sobie o ile lepiej czuję się po posiłku, który nie zawiera aromatu identycznego z naturalnym i całej listy benzoesanów ukrytych pod tajemniczymi symbolami E.
ETYMOLOGIA: śrdw.-łac. benzoe – żywica z drzewa Styrax benzoin, rosnącego w Azji Wsch. i Indiach.