FOIE GRAS


ZNACZENIE: Wymawiane „fua gra”; inaczej pasztet strasburski.


UŻYCIE: Pasztet przyrządzany z gęsich lub kaczych wątróbek. Szczególnie popularny jest we Francji, będąc jednocześnie jedną z najdroższych potraw tamtejszej kuchni. Mówi się, że najlepsze foie gras przyrządzane jest ze zwierząt hodowanych w Gers w Gaskonii. Tradycyjny sposób podawania foie gras jest prosty: pasztet, a do niego wiejski chleb i dobre wino, ewentualnie można wzbogacić smak konfiturą lub truflami. Foie gras można jeść na zimno lub na ciepło.


PRZYKŁAD: To co dać na zagrychę? Śledzika, ogórki czy foie gras?


ETYMOLOGIA: fr. tłusta wątroba/wątróbka.

Reklama

3 myśli na temat “FOIE GRAS”

  1. Witam na blogu, ciekawy pomysł, chętnie zaglądam, jako lingwistka z wykształcenia i z zamiłowania.

    Co do działu etymologii, proponowałabym zamienić „tłusta wątroba” na „tłusta wątróbka” – w kontekście kulinarnym jest to słowo dużo bardziej trafne, choć oczywiście znaczeniem podstawowym słowa „foie” jest „wątroba”.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.