ZNACZENIE: Wymawiane „fua gra”; inaczej pasztet strasburski.
UŻYCIE: Pasztet przyrządzany z gęsich lub kaczych wątróbek. Szczególnie popularny jest we Francji, będąc jednocześnie jedną z najdroższych potraw tamtejszej kuchni. Mówi się, że najlepsze foie gras przyrządzane jest ze zwierząt hodowanych w Gers w Gaskonii. Tradycyjny sposób podawania foie gras jest prosty: pasztet, a do niego wiejski chleb i dobre wino, ewentualnie można wzbogacić smak konfiturą lub truflami. Foie gras można jeść na zimno lub na ciepło.
PRZYKŁAD: To co dać na zagrychę? Śledzika, ogórki czy foie gras?
ETYMOLOGIA: fr. tłusta wątroba/wątróbka.
Witam na blogu, ciekawy pomysł, chętnie zaglądam, jako lingwistka z wykształcenia i z zamiłowania.
Co do działu etymologii, proponowałabym zamienić „tłusta wątroba” na „tłusta wątróbka” – w kontekście kulinarnym jest to słowo dużo bardziej trafne, choć oczywiście znaczeniem podstawowym słowa „foie” jest „wątroba”.
PolubieniePolubienie
Dziękuję za komentarz! Już wprowadziłam modyfikację. Pozdrawiam, Z.
PolubieniePolubienie
Interesować się pisarzem, ponieważ lubi się jego książki, to jak interesować się kaczką, ponieważ lubi się foie gras.
PolubieniePolubienie